Kuchnia australijska
Z uwagi na fakt, że Australia była niegdyś kolonią angielską, do dziś można zauważyć obecne w niej naleciałości kultury brytyjskiej. Wpływy te widoczne są chociażby w upodobaniach kulinarnych Australijczyków. Nie można dokonywać jednak zbyt daleko idącej generalizacji, bowiem kuchnia australijska posiada swój oryginalny koloryt.
Współczesna kuchnia tego kontynentu jest niejako wynikiem połączenia kuchni całego świata. W odniesieniu do Australii należy mówić o bogactwie kulinarnym, które wynika po trosze z jej historii, położenia i panującego tu klimatu. Australijscy kucharze w praktyce wykorzystują kulinarne tradycje brytyjskie, amerykańskie i azjatyckie, tworząc unikalne potrawy, które zachwycają swym niepowtarzalnym smakiem.
W dawnych czasach kuchnia australijska bazowała jedynie na angielskich potrawach przywiezionych na ten kontynent przez kolonizatorów. Niestety, kuchnię brytyjską trudno nazwać nader wyrafinowaną, dlatego też Australijczycy szybko znudzili się podawanymi na obiad pieczeniami, kotletami z kością z rusztu i innymi potrawami mięsnymi urozmaiconymi głównie warzywami: ziemniakami, marchewką, groszkiem bądź fasolą. Wraz z otwarciem Australii na przybyszów z innych krajów, jej kuchnia nabrała charakteru międzynarodowego.
Australijczycy zakochali się wręcz w amerykańskich fast foodach. Na rogu niemal każdej ulicy można skosztować dań typowych dla USA, takich jak: hot-dogi, grillowane steki czy też pospolite hamburgery w różnych wersjach smakowych. Nie oznacza to bynajmniej, że kuchnia australijska jest identyczna z kuchnią amerykańską, ponieważ mieszkańcy tego kontynentu z wielką ochotą spożywają potrawy typowe dla przeróżnych krajów całego świata. Mowa tu o takich frykasach kulturowych jak: tureckie kebaby, japońskie sushi, typowy ryż chiński z warzywnymi dodatkami czy też włoska pizza, czy spaghetti.
Warto zaznaczyć, iż wraz z napływem do Australii emigrantów z Polski, została tu spopularyzowana nasza rodzima kuchnia. W ostatnich latach Australijczycy stali się prawdziwymi fanami polskich potraw. Uwielbiają swojską kiełbasę, pierogi i wyroby cukiernicze, pochodzące z kraju nad Wisłą. W chwili obecnej Australijczycy zauważalnie zmieniają swoją dietę, jedzą zdrowsze potrawy z niską zawartością soli i tłuszczy.
Tradycyjna kuchnia australijska to właściwie kuchnia Aborygenów. W dobrych restauracjach na terenie całego kontynentu, a w szczególności w Melbourne, można zamówić potrawy typowo aborygeńskie: pasztet ze strusia emu, rybę baramundi, filet z kangura z botwinką, samosę z ogona kangura, a nawet lody z nasion akacji australijskiej. Sporą popularnością wśród rdzennych mieszkańców Australii cieszą się owoce morza: kałamarnice, kalmary, skorupiaki i krewetki podawane głównie z grilla bądź jako dodatek do innych potraw.
W kuchni australijskiej bardzo często używany jest mirt cytrynowy, orzechy macadamia, szpinak i bosh tomatoes, czyli pomidory z buszu. Australijczycy lubią jeść grillowane mięso, najchętniej – baraninę. Możemy skosztować tu także przepysznych owoców, takich jak: ananasy, papaje, owoce kaki, maracuje, duriany, figi, owoce tamaryndowca, kiwi i mango, jak również: gruszki, jabłka i czereśnie – pozornie dobrze nam znane, ale o smaku zupełnie innym niż w Polsce. Z warzyw Australijczycy najchętniej jedzą: cukinie, bataty, pomidory, kabaczki i dynię.
Warto wspomnieć również o znaczeniu piwa dla kuchni australijskiej. Najbardziej powszechne jest piwo Fosters, jednakże za najlepsze gatunki piwa Australijczycy uznają piwo Victoria Bitter, Melbourne, Cascade oraz Swan. Piwo australijskie jest dosyć słabe, nie przekracza 5% zawartości alkoholu, jednakże mieszkańcy tego kontynentu spożywają je w ogromnych ilościach. Równie popularnym trunkiem jest wino. Najbardziej znane australijskie wina to: Barossa, Eden Valley, South Australia, Cudgee Creek, Coonawarra czy Mount Benson. Niemalże 200-letnia tradycja produkcji wina sprawia, ze Australijczycy mają sentyment do tego trunku.
Typowo australijskimi potrawami są: Pavlova, Anzac biscuits i Lamingtons. Wszystkie te potrawy są słodkościami, które zostały wymyślone przez Australijczyków, bądź też ich przepisy powstały w Australii. Pavlova jest rodzajem lekkiego torcika bezowego, Anzac biscuits to ciasteczka, zaś Lamingtons jest ciastem biszkoptowym w formie kostki, oblanym warstwą czekolady i dżemu i gęsto obsypane wiórkami kokosowymi.
Australijczycy jedzą śniadania podobne, jak w Stanach Zjednoczonych. Są to płatki kukurydziane z mlekiem bądź tosty z dżemem. Z kolei obiad jest tu podawany dosyć późno, co jest typowe dla kuchni anglosaskiej. Należy przyznać, że kuchnia australijska jest wielokulturowa, dlatego też można ją uznać za na tyle urozmaiconą, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.