Kuchnia północnoafrykańska
Historia kuchni północnoafrykańskiej sięga jeszcze wędrówek ludu Berbenów, a także zagranicznych odkrywców. W czasie XV wieku Muzułmanie i Żydzi uciekający z półwyspu iberyjskiego przed Hiszpańską inkfizycją także pozostawili swój ślad w tradycji kulinarnej tego regionu – dania słodko-kwaśne dominują do dziś na afrykańskich stołach. Dzięki nim popularne stały się przyprawy takie jak szafran, orzechy, granaty, marynowane cytryny, oliwa, oliwki, zioła, pieprz i sól. Zaś podczas Francuskiej kolonizacji podpatrzono wiele technik kulinarnych i połączono je z tradycyjnymi potrawami nadając im bardziej wyrazisty smak.
Najbardziej popularnym i powszechnie spotykanym dodatkiem do potraw jest kuskus. Zastępuje on naszą kaszę, makaron czy ziemniaki na talerzu w każdym domu. Są to łatwe w przygotowaniu granulki wytwarzane z pszenicy. Może on być zarówno daniem głównym jak dodatkiem. To z niego tworzony jest tagiele czyli gęsty gulasz gotowany w tradycyjnym naczyniu zwanym couscoussiere. W tym samym naczyniu można gotować same warzywa, z których ulatniająca się para podgrzewa kuskus nadając mu dodatkowego aromatu bulionu.
Bulgur jest następnym wytworem z pełnych ziaren pszenicznych. Mniej popularny niż poprzednik, lecz posiadający szersze zastosowanie w kuchni. Najbardziej popularną potrawą z udziałem Bulguru jest tabbouleh czyli sałatka z pietruszki, pomidorów i kaszy. Stosuje się go także jako zamiennik ryżu przy sałatkach i pilawach a także jako osobne danie, polany oliwą i podany z posiekaną pietruszką.
Z mięs przeważa jagnięcina, baranina, drób, wołowina i wszelkie owoce morza. Ze względu na popularność Islamu prawie niespotykane jest wykorzystywanie wieprzowiny. Mimo to większość potraw bazuje na warzywach, a smażone lub gotowane mięso stanowi jedynie dodatek na talerzu, lub służy po prostu do zrobienia bulionu.
Kucharze zawsze pamiętają by potrawy były aromatyczne, dla tego stosują mnóstwo różnorakich przypraw. Najczęściej stosowanymi są kminek, ostra papryka, koper, imbir, pieprz, kolendra i czosnek. Zioła zawsze są świeże, gdyż mają więcej smaku i aromatu. Jako napój do posiłków często dodaje się miętową herbatę. Jej zapach jest uznawany w tych rejonach za wyraz szacunku i życzliwości dla gości.
Najbardziej charakterystyczne dla kuchni północnej afryki są jednak cytryny. Marynowane cytryny dodają potrawom wyrazistego, słono-kwaśnego smaku. Często do marynaty dodaje się płatki kwiatów by wzmocnić ich słodki aromat.