Serdecznie witam i zapraszam na ślubną uroczystość po japońsku!
W dzisiejszym podróżniczym blogu opowiem :
Kiedy w Japonii młodzi osiągają dojrzałość
Poznacie także trzy dary na dzień zaślubin pary
oraz najgorszą wadę japońskich kobiet.
21 rok życia- japońskim rokiem dojrzałości.
Młodzi obywatele Japonii w dniu 15 stycznia tłumnie wylegają na ulice, spowicie w tradycyjne kimona. Na ten dzień bowiem przypada uroczyste osiągnięcie dojrzałości, czyli dumne wejście w 21 rok życia. W tym czasie nie muszą już prosić rodziców o wyrażenie zgody, i mogą spokojnie zawrzeć ślub.
Co mają zapewnić konbu, lniana nić i złożony wachlarz.
W dniu zaślubin Japończycy starają się postępować zgodnie z wielowiekową tradycją. Rodziny obu przyszłych małżonków przygotowują znaną od wieków ceremonię parzenia herbaty, i wręczania podarunków. Należą do nich
- opakowane w ryżowy papier: konbu – czyli krasnorost morski mający zapewnić płodność
- nić lnu – na długie życie i spokojną starość we dwoje
- oraz złożony wachlarz na znak wzrostu i bogactwa.
Ślub po japońsku i dlaczego biel nie oznacza czystości.
W czasie naszych podróżniczych przeżyć, czas nawiązać do wzruszającej uroczystości jaką jest niewątpliwie ślub i małżeństwo. W przeszłości ceremonie ślubne odbywały się w domu. Jednak w obecnych czasach coraz częściej młodzi młodzi wybierają rozległe obszary chramu by złożyć przysięgę w obecności opiekuńczych bóstw. Pan młody na tę uroczystość przywdziewa męskie kimono, szerokie spodnie hakama a jego ramiona otula narzuta haori zazwyczaj w ciemnych barwach. Sylwetkę panny młodej zaś spowija śnieżnobiałe jedwabne kimono, lecz biel nie jest wcale oznaką czystości lecz oznacza żałobę po porzuceniu rodziny i wejścia do nowej rodziny męża.
Jaka jest najgorsza wada kobiet w Japonii?
Głowę panny młodej przykrywa czepiec, zarazem ukrywający „rogi zazdrości”- które uważane są za najgorszą wadę kobiet. Jeśli nie posiada długich włosów, które można by było upiąć w kunsztowną fryzurę, wówczas pozostaje jej włożenie na ślub peruki. Jej twarz pokryta jest białym pudrem a usta wyróżnia czerwona szminka.
Trzy czarki omiki dopełnieniem ślubnej tradycji.
Podróżniczy blog uzyskał informacje, że zawarcie ślubu jest przypieczętowane przez młodych, wypiciem trzech płytkich czarek alkoholu omiki, jako ofiara dla bóstw. Natomiast podczas przyjęcia weselnego państwo młodzi przywdziewają przywdziewają stroje na modłę zachodnią- ironaoshi.
Na stole weselnym obowiązkowo jest podanych jedenaście potraw dla zapewnienia szczęścia. Wśród nich są głównie danie rybne- karpie z ogonami, kraby, małże jak również słynne ciasteczka mochi (przedstawione na zdjęciu), którymi się chętnie Japończycy obdarowują. Kolejnym punktem uroczystości ślubnej jest bankiet w czasie którego każdy zaproszony gość powinien wygłosić krótkie, stosowne do chwili przemówienie.
Narcyz z Japonii
W dzisiejszym podróżniczym kąciku perfum opowiem o… rosnącym w Japonii narcyzie- występującym w około 25 gatunkach, który z powodzeniem wypełnia swym zapachem kwiatowe kompozycje perfum. Docenia się także zalety tamtejszego pieprzu z którego owoców pozyskuje się olejek. Jego właściwości dodają ostrości, wyostrzają głębię oraz podkreślają świeżość zapachu. Na uwagę zasługuje także paczula- roślina osiągająca nawet 1 metr wysokości, a jej liście otwierają zapach mający szerokie wzięcie w przemyśle perfumeryjnym. Jest to bowiem zapach dość ciężki, częściowo drzewny, także z wyczuwalną nutką kamfory i budzący skojarzenia związane z przyrodą.
Drogi Czytelniku pięknie dziękuję za cenną uwagę, i już teraz zapraszam w kolejną podróż, bowiem w następnym podróżniczym blogu odwiedzimy zagłębie damasceńskich róż, położone w Bułgarii. Zatem nie zapomnij o nas!
Zdjęcie .To pyszne zdjęcie przedstawia Noworoczne Rice Cakes. Są to ryżowe wafle o nazwie mochi niezmiernie popularne w Japonii. Zwłaszcza w okresie Nowego Roku jest zwyczaj wzajemnego się nimi obdarowywania. Stanowią one także element zdobniczy domu, jak również ofiarowuje się je w sanktuariach i świątyniach. Powierzchnię mochi stanowi mączna posypka, a jej wnętrze zamieszkuje słodycz fasoli w czerwonej barwie. Wypiek ten może być podawany solo lub jako główny składnik japońskich zup.