Miły Czytelniku, z radością w sercu ponownie witam! Pozostając w kręgu kulinarnych doznań, wart zaprezentowania jest tofu – ser sojowy, który zdobi japońskie stoły. W odróżnieniu od ryby fugu jego całkowite pochłonięcie jest zupełnie bezpieczne i może jedynie skutkować zdrowiem.
Dla smakoszy nutka rozkoszy.
Blog podróżniczy zasięgnął cennych informacji, że tofu – ser sojowy jest pozyskiwany na etapie koagulacji mleka sojowego. Pierwszym krajem, który go wyprodukował w 164 roku naszej ery były Chiny i one ”ochrzciły” go mianem doufu. Do kuchni japońskiej produkt ten trafił w drugiej połowie tysiąclecia naszej ery i przyjął nazwę sera sojowego tofu.
Szybkie przygotowanie, świeżości zachowanie.
Tofu- ser sojowy cieszy się popularnością wśród smakoszy z Kraju Kwitnącej Wiśni i stanowi tradycyjny składnik wielu dań orientalnych tych na bazie mięsa jak również dań wegetariańskich. Najciekawsze jest w nim to, że choć trudno doszukać się w tofu- serku sojowym smaku on jakoby przechwytuje smak danego dania z którym jest skomponowany. Jego subtelność i pełną świeżości fakturę można wydobyć tuż po jego przygotowaniu. Początki konsumpcji tofu- sera sojowego nie dla każdego są łatwe, zwłaszcza dla tych, którzy stosują dietę mięsną i gustują w pikantnych potrawach, choć bez porównania z odwagą jaką musi wykazać się ochotnik chcący zjeść rybę fugu.
Chcesz być zdrowy jedz serek sojowy.
Osoby, które otwarły swe serce i od pierwszego kęsa polubiły smak tofu- sera sojowego mogą tylko korzystać z jego wartości odżywczych. Tofu- ser sojowy to obfite źródło pełnowartościowego białka jak również występują w nim roślinne tłuszcze nienasycone i wianuszek witamin z grupy ”B” i ”E”, sole mineralne, wapń, potas, fosfor, sód. Posiada mało kalorii i kryje w sobie także cholinę i lecytynę, które profilaktycznie chronią arterie krwionośne przed złogami cholesterolu.
Komentarz do załączonej fotografii.Fotografia przedstawia głównego bohatera dzisiejszego bloga, czyli tofu- ser sojowy w towarzystwie dodatków, które wraz z nim stworzą niezapomnianą ucztę kulinarną.